måndag 22 oktober 2012

Veckans gäst - Nathalie Westlund, Ewalie



Liten erfarenhet - stor tillgång

Att starta produktion, försäljning och distribution inom ett helt nytt område görs inte med vänsterhanden, särskilt inte i livsmedelsbranschen

 – Det var tur att vi inte visste mer, då hade vi kanske aldrig vågat, säger KLIVET-medlemmen Nathalie Westlund en av grundarna av livsmedelsföretaget Ewalie.

Det var knappt två år sedan som Nathalie Westlund och Ewa Skiöldebrand efter att ha fått en snilleblixt, började packa sina produkter hemma i det egna köket. Det blev succé direkt. Idag har Ewalie produktion i Tyskland och deras knäckebröds- , mjukbröds- och müsli- mixer säljs på ICA, Coop och andra livsmedelsbutiker över hela landet och i Norge.  Företaget expanderar snabbt och som så ofta, för snabbväxande företag, med lite växtvärk

- Vårt största problem just nu är likviditeten. Alla pengar är låsta i varulager. Det gäller att satsa rätt och veta hur mycket vi ska beställa. Oftast är det magkänslan som får bestämma, säger Nathalie Westlund

Det verkar som känslan varit rätt. Av de fem nya produkter som precis kommit ut säljer alla fem lika bra! Det är framförallt det glutenfria sortimentet som är på frammarsch, på gott och ont.  Alternativen för en glutenallergiker är än så länge ganska få.

- Det är ovanligt med glutenfria, ekologiska produkter med lågt GI. Vi känner att vi fyller flera viktiga behov med våra produkter. Det allra roligaste är att komma ut i butik och se att det rullar på och att få positiv respons från handlaren på att vi har satsat rätt, säger Nathalie Westlund

Nathalie Westlund är medlem i KLIVET, Kvinnligt ledarskap i Vaxholm. Hon är också en av två grundare till Ewalie som tillverkar och säljer naturliga, ekologiska råvarumixar utan tillsatser. 
Ewalies filosofi är att mat ska vara enkel att laga, smaka himmelskt gott, innehålla bra energi och vara vacker för ögat. Sunda matvanor är enligt Ewalie livsnjutning, livsförhöjande, livsviktigt och ger livskraft.