tisdag 20 november 2012

Kvinnliga ledare visar vägen på lyckad konferens i Vaxholm


Solen sken, kunskapen flödade, energin stod på topp och Näringsministern dansade Zumba när KLIVET genomförde konferensen ”Nu kliver vi framåt” i Vaxholm den 15 november.


Vaxholm visade upp sig från sin allra bästa sida denna strålande novemberdag då 70 deltagare strömmade till Waxholms hotell för registrera sig, välkomnas och bege sig till Vaxholms Biografteater för första föreläsningen.

Det blev en dag för, med och om kvinnor som driver och leder verksamheter.  En självklarhet i det 21 århundradet kan man kanske tycka, men siffrorna talar ett annat språk. När Anders Bornefalk från Svenskt näringsliv visade upp de dystra talen var det konstigt att solen inte gick i moln. 3 procent kvinnor driver företag och bara 1 procent driver företag med anställda.

Betydligt gladare blev vi av att höra om framgångsrika företagerskan Mernosh Saatchi som visade på lusten som drivkraft för att skapa kreativitet och därmed innovation som leder till värde och lönsamhet. Allt handlar om lust sa hon och berättade om sin mamma, pappa, sina söner, sin samarbetspartner, sina anställda och sitt företag som väntas få 50 miljoner i omsättning under 2012.

Näringsminister Annie Lööf höjde stämningen ytterligare en nivå genom att upplysa om att en fjärdedel av alla företag drivs av kvinnor och om vi höjer andelen till hälften så får Sverige 75 000 nya företag och därmed en avsevärt förbättrad konkurrenskraft. Det räckte för att både näringsminister, konferencierer och en jublande publik skulle ge sig hän i en virvlande Zumba.


Att utvecklingen går långsamt kunde Landshövding Chris Heister bekräfta genom att berätta att hon är den första kvinnliga landshövdingen i länet och att den allra första landshövdingen kom på plats redan 1634. Med den takten skulle det ta 488 år innan vi fick ett 50/50 förhållande. Som motvikt fick vi veta att Stockholms län har den högsta andelen kvinnliga företagare i landet och att Vaxholm ligger tvåa i länet med 38 procent efter Danderyd med 42 procent.

Utöver föreläsningar bjöd konferensen på matnyttiga workshops med råd om hur företagare bäst kan sälja och driva sitt företag lönsamt, paneldiskussioner, mingel och fantastisk mat på Vaxholms hotell. Att fler kvinnliga företagare behövs för att utveckla sig själva, sin ort, sin region och sitt land stod klart efter denna kunskapsintensiva dag. Att samla och inspirera driftiga kvinnor är ett steg på vägen! Nu kliver vi framåt!


Annie Lööf dansar Zumba

Gunilla Turner berätttar om Klivet
Anna Hansson värmer med ord och rörelse


Mernosh Saatchi, LUST = Värde
Annie Lööf 
Eva-Britt Hult Life-Tech
Kinga Lundblad, Leventa

Marie Forsberg Mynewsdesk
Landshövding Chris Heister
Lunch på Waxholms hotell
Kinga Lundblad och Eva Engnér
KLIVET-grundarna Anna och Gunilla

Tack för att du kom!